“Zullen we stoppen, ja?” Met die woorden breekt Neelie Kroes abrupt het interview af dat ze met de Vlaamse VRT had. De meningen over haar mediaoptreden zijn verdeeld. Had ze dat niet handiger kunnen aanpakken? Ik denk van wel: ‘its all a matter of timing’…

Een interview afbreken, hoe doe je dat?

Tijdens een mediatraining oefen ik vaak situaties hoe je het best een interview kunt afbreken dat de verkeerde kant op dreigt te gaan. Dat begint eigenlijk al tijdens het voorgesprek. Daarin geef je aan niet veel tijd te hebben, maar dat je snapt dat de journalist ook zijn werk moet doen en dat je hem daarom graag even terwille wilt zijn. Zo creëer je al schaarste. Ook geef je aan wat je vooral naar voren wilt brengen en waar je, liefst met redenen omkleed, het (nog) niet over kunt hebben.

Journalisten hebben niet het alleenrecht

Mocht vervolgens tijdens het interview ’t toch de verkeerde kant opgaan, probeer dan net als Neelie Kroes de ‘nasty questions’ duidelijk en zakelijk te beantwoorden. Maar onthoud wel dat niet de journalist het alleenrecht heeft om het interview te beëindigen. Als geïnterviewde heeft u net zo goed dat recht. Maar zorg dan wel dat je het handig aanpakt en dat je de juiste timing hanteert.

Zo kun je tijdens het interview verwijzen naar het voorgesprek waarin je hebt aangegeven dat je weinig tijd hebt en dat je daarom nu het gesprek moet afronden, mits dat natuurlijk ook aan de orde is geweest tijdens het voorgesprek.

It’s all about timing

Maar het belangrijkste is natuurlijk de timing: wanneer geef je aan dat je het interview wilt afbreken? Het antwoord op die vraag is simpel: dat doe je meteen nadat je het antwoord op de vorige vraag gegeven hebt. Als je daarentegen wacht tot de volgende vraag gesteld wordt, of in het geval van Neelie Kroes, als de journalist nog volop bezig is de vraag te stellen en je dan pas op het idee komt om het interview af te breken, dan ben je te laat. Dat komt over alsof je alsnog voor die onwelgevallige vraag op de vlucht gaat. Zo zie je maar: zelfs gepokt en gemazelde politici als Neelie Kroes, zijn nooit te oud om te leren…