Persconferentie schietpartij Vorst

Gisteren organiseerde de Belgische politie een grote persconferentie. Dit naar aanleiding van een schietpartij met enkele IS-strijders in de Brusselse deelgemeente Vorst waarbij een IS-strijder was gedood, drie poltieagenten waren gewond geraakt en 2 terroristen wisten te ontsnappen. Groot nieuws dus!

Maar voor veel journalisten kende deze persconferentie een teleurstellend verloop. Achter de tafel zaten een Nederlands- en Franstalige persvoorlichter die begonnen met de mededeling dat er geen vragen gesteld mochten worden en dat na afloop ook geen ‘quotes’ gegeven zouden worden voor de individuele media.

Vervolgens lazen de twee voorlichters een persbericht in het Frans, Nederlands en Engels voor, terwijl tegelijkertijd enkele foto’s werden geprojecteerd van een door een kogelinslag beschadigd holster en een eveneens beschadigd vuurwapen. Daar kon de aanwezige pers het mee doen.

De televisie wil vooral beelden

Journalisten van de audiovisuele mede willen vooral beelden. Toen ik vroeger als persvoorlichter actief was en het journaal belde of er interesse was in een bepaald nieuwsitem dan was de eerste vraag van de journalist in kwestie: wat voor beelden kunnen we maken? Nu kon op deze persconferentie de audiovisuele pers slechts een ‘talking head’ in beeld brengen die een tekst aan het voorlezen was en daar moesten ze het mee doen.

Natuurlijk moet je als politie heel voorzichtig zijn met het prijs geven van informatie. Het laatste wat je wilt is de voortgang van het onderzoek schaden. Maar als je toch van plan bent om niks meer prijs te geven dan een persbericht en wat foto’s, stuur dan gewoon een persbericht in plaats van een hoop journalisten te laten opdraven en die vervolgens met een kluitje in het riet te sturen.

Uw boodschap bepaalt de mediakeuze

Eigenlijk is het simpel: de afweging om al dan niet een persconferentie te geven wordt voor een groot deel bepaald door de vraag wat je te melden hebt. Als je veel informatie wilt geven en wil je ook dat die in de juiste context wordt geplaatst? Sta je open voor vragen en antwoorden? Is het nieuws dermate hot dat er veel pers op af zal komen? Geef dan een persconferentie. Maar als je de informatie die je van plan bent te geven ook in een persbericht vermeld kan worden, bespaar de journalisten en jezelf dan de moeite van een persconferentie.